Терапия с ботулинова киселина

Що е то ботулинова киселина?

Ботулиновата киселина се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии ,наречени Clostridium Botulinum.В природата те съществуват единствено в безкислородна среда.Познати са няколко типа ботулинова киселина- A.B,C,D,E,F и G – като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.

Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.

ТЕРАПИЯ С БОТУЛИНОВА КИСЕЛИНА 2

От кога и в какви случаи се използва БК?

Ботулиновата киселина е открита през 1822г. Едва от 1968г. започва употребата й за медицински цели върху човека. От 1978 г. се прилага в офталмологията /очни болести/ за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т.н. От 1992г. ефикасно се използва за третиране на мимически бръчки на лицето, както и при едно рядко, но много неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. При нея апликациите се правят в проблемните области – подмишници, стъпалата на краката и дланите на ръцете. Лечението с ботулинова киселина в тези случаи дава ефект с трайност от 4 до 9 месеца, след което може да бъде повторено. Подобрението на качеството на живот на пациентите след терапията е забележително.

Какъв е механизмът на действие на ботулиновата киселина?

Ботулиновата киселина е невротоксин. Тя блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Много интересни, но все още не достатъчно изяснени са и данните за обезболяващата способност на БК. При пациенти с мигрена, много често прилагането на БК води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието й.

Подходяща ли е за мен терапията с БК?

БК се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките,които възникват в резултат на непрекъсната дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции – радост, гняв, тъга, учудване т.н.

В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25г. се забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите бръчки.

Най-подходящи за терапия с БК са пациентите на възраст 30+ години /30-55/. При тях кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускула. Създава се възможност за „консевиране” на красотата на лицето.

При преценка от страна на специалист БК може да се приложи и при по–млади пациенти или при по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники – пилинг, лазер, лифтинг.

Защо да предпочета терапията с ботулинова киселина?

БК е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бъчки в областта на челото, около очите и между веждите. Не изисква специална подготовка преди или след манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект. Процедурата на прилагане на БК трае около 15 минути. Не е необходим и възстановителен период, през който всички да разберат че с Вас „става нещо”.

Инжектира се със свръх тънка игла, поради което не е необходима локална анестезия.

Всички забелязват промените във външния вид без да предполагат на какво се дължат.

С помощта на БК веждите се повдигат,очите се разкриват, лицето придобива ведро, свежо излъчване. Погледът открит и спокоен. Изражението става благородно, без белезите на напрежение. След прилагането на БК в областта около очите, можете открито да се радвате на щастливите си мигове, без бръчките да издават възрастта Ви на всички наоколо.

За коя част на лицето се препоръчва БК?

БК е средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото /при учудване/, между веждите, т.нар. ”лъвска бръчка” /при сърдене/ и около очите – бръчки тип „пачи крак” /при широка усмивка/. Те се формират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

Защо не се препоръчва за другите части на лицето?

В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница. Възможностите за чисто анатомични индивидуални особености тук са по–големи. Това може да създаде известни затруднения или неточности при определяне на местата за апликация. Затова в тази област успешно се прилагат други методи на терапия, например филъри.

Реших да проведа терапия с БК, как протича процедурата?

Процедурата се извършва в предварително уговорен ден и час при лекар специалист – /дерматолог или пластичен хирург/. Лицето се почиства от грима, кожата се почиства в местата където ще се прилага БК. Определят се и се отбелязват точките, в които ще се аплицира БК. Лекаря определя количеството, което ще се инжектира. Пациентът е в седнало или полулегнало положение. Преди инжектирането се прави снимка, която после служи за преценяване на резултата. По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене или разпъване, което отминава веднага след това. В края на процедурата може да се постави охладена маска върху лицето за 10мин.

Какво трябва да правя след това?

Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

Какво НЕ трябва да правя след процедурата?

Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не се поставят активни козметични продукт и – кремове, гелове, маски, както и да не се предприемат козметични процедури – пилинг, масаж на лице поне за 72ч.

Колко време трае ефекта?

Първите промени се отчитат на 72час. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца.
Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца. Следваща апликация на БК се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца.

Могат ли да възникнат нежелани странични явления?

Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиането на разтвора. Най-сериозното нежелано явление при прилагането на БК е птозата на клепача – спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици.
За да не се случи това, БК се използва само от специалисти в специализирани кабинети.

Как да преценя кога да дойда за следваща процедура ?

С течение на времето активноста на токсина се изчерпва и видът на бръчките се въстановява до степен близка на първоначалния вид.
Предимството на БК е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради коео съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
Повторно и поредно инжектиране на БК може да се направи винаги, когато прецените че състоянието на бръчките не е задоволително , т.е. 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален за Вас повод.

Колко дълго /години/мога да си слагам БК?

Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с БК. Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре съхранен вид на мимическите бъчки и могат да минат години преди да предприемете следващи стъпки в грижата за красотата и здравия вид на лицето.