Химичен пилинг

Химичния пилинг е лечебен метод, при който се използват химични вещества, реагиращи с горните кожни слоеве и причиняващи контролирано разрушаване на различно ниво. По този начин се стимулира подновяването на повърхностни и дълбоки структурни елементи на кожата. Дълбочината на химичния пилинг в зависимост от веществата, и тяхната концентрация може да бъде от повърхностен до средно дълбок или дълбок.

ХИМИЧЕН ПИЛИНГ 2

Химичния пилинг намира приложение при акне, тъмни петна, лунички, плоски брадавици, сенилни кератоми и др.

По време на лечебния курс е задължително ползването на фотозащитен крем за предпазване от слънчевите лъчи и предотвратяване на евентуални усложнения. Употребата на фотозащитен продукт е препоръчителна целогодишно.

По време на самата процедура е възможна поява на зачервяване, сърбеж, щипане,парене. Тези реакции са бързопреходни и отзвучават след няколко часа.

Най-често срещаното усложнение е появата на хиперпигментации при по мургави пациенти и при по дълбок химичен пилинг. Друго усложнение е еритема,който се наблюдава рядко при повърхностния пилинг. Развитието на инфекции се наблюдава много рядко с изключение на активирането на херпес симплекс. При анамнеза за рецидивиращ херпес следва да се приложи съответната терапия преди процедурата.